Publicerad: 2012-09-13 11:05, senaste uppdaterad: 2012-09-14 07:09
Läs upp

Var fjärde ledamot uteblir

Var fjärde ledamot är borta när kommunfullmäktige sammanträder i Östhammar. En ordinarie ledamot och en ersättare, har varit borta vid samtliga sammanträden under pågående mandatperiod.

Fakta

Kommunfullmäktige i Östhammar har 49 ordinarie ledamöter och 32 ersättare. Tre ordinarie ledamöter har varit frånvarande vid fem tillfällen. Dessa tillhör Moderaterna, Centerpartiet och Borgerligt alternativ. Av ersättarna har ingen varit närvarande vid samtliga tillfällen. Centerpartiet har två ledamöter dem har varit frånvarande nio gånger. En tredje centerpartist har varit borta vid tio av elva sammanträden.Det visar en granskning som UNT gjort.

Sedan valet 2010 har kommunfullmäktige i Östhammar haft tolv sammanträden. UNT har granskat elva av dem. Närvaron vid det första sammanträdet, som hölls den 9 november 2010, är den högsta kommunfullmäktige har uppvisat under pågående mandatperiod. Endast två ordinarie ledamöter var frånvarande. Bland ersättarna var tretton frånvarande.

Sedan dess har närvaron varit lägre vid åtta av kommunfullmäktiges övriga sammanträden. Bottennoteringen gjordes 14 februari i år då tretton ordinarie ledamöter och tolv ersättare aldrig inställde sig. Av sammanlagt 81 personer uteblev 25 personer. Det motsvarar nästan en tredjedel av ledamöterna. Vid sex tillfällen har 22 eller fler av församlingens 81 politiker varit frånvarande.

Få ledamöter går däremot hem innan sammanträdena är avslutade. Hittills har endast fyra ordinarie ledamöter gjort det vid var sitt tillfälle. Trots att många politiker inte deltagit i fullmäktiges sammanträden har få partier haft tomma stolar. Moderaterna och Centerpartiet har haft det vid var sitt tillfälle. I Centerpartiets fall fanns ingen ersättare när en ordinarie ledamot lämnade sammanträdet sent på kvällen. Sverigedemokraterna har haft två tomma stolar vid tre tillfällen och en tom stol vid ett tillfälle.

Hans Norberg (M) är en av de tolv ledamöter som deltagit i samtliga sammanträden under den innevarande mandatperioden.
– Det är ett förtroendeuppdrag och det vill man sköta. Har man möjlighet ska man fullfölja sitt uppdrag. Samtidigt är man inte livegen bara för att man valts in i kommunfullmäktige, säger han.

Socialdemokraten och den ordinarie ledamoten Camilla Gelinder har missat samtliga elva sammanträden i kommunfullmäktige.
– Jag hinner inte kombinera det politiska uppdraget med familj och arbete. Jag ansökte tidigt om entledigande, men av någon anledning gick det inte igenom. Jag ska skicka in en ny ansökan, säger Camilla Gelinder.

Ersättaren Marie Hägerbaum (S) har också missat samtliga sammanträden. När UNT talar med henne svarar hon att hon inte hunnit med att fullfölja sitt uppdrag. Familj och arbete har gått före. Hon har inte ansökt om entledigande. Hennes partikamrat Sanne Eriksson har varit närvarande vid samtliga tillfällen.
– Har man blivit vald av medborgarna ska man ju självklart delta. Det är viktigt för demokratin, säger hon.

Av: Peter Söderlund peter.soderlund@unt.se

ÅTALADE. 30 utländska aktivister från Greenpeace stod inför rätta i Uppsala på fredagen,       efter aktionen vid Forsmarks kärnkraftverk. Här är de på väg in i rättsalen.foto: hans e ericson Bild: Hans E Ericson
Foto: Hans E Ericson (arkivbild) Aktivister från Greenpeace stod inför rätta i Uppsala efter aktionen vid Forsmarks kärnkraftverk.

Sänkt straff för aktivister

Karina Hafdell och Peter Zoné klättrade upp på fartyget Reggeborg med tårta till besättningen Bild: Magdalena Prevéus
Foto: Magdalena PrevéusKarina Hafdell och Peter Zoné klättrade upp på fartyget Reggeborg med tårta till besättningen

Skepp kommer lastat med tårta

Från vänster Mita Bromark, Lill Lundgren, Ann-Kristine Strömberg Svärd och Susanne Thurfjell är nöjda så här långt med besökstillströmningen av Konst på väg i Tierps kommun. Bild: Christer Bergström
Foto: Christer BergströmMita Bromark, Lill Lundgren, Ann-Kristine Strömberg Svärd och Susanne Thurfjell 

Nöjda konstnärer efter rundorna

östhammarsmordet
Evelina Gustavsson, Lukas Waglgren och Isabell Eriksson hängde upp sitt egentillverkade påskpynt. Bild: Magdalena Prevéus
Foto: Magdalena PrevéusEvelina Gustavsson, Lukas Waglgren och Isabell Eriksson.

Förskola klädde påskbjörken

På tisdagen uppträder J.E.M i Gimo. Därifrån kommer bandmedlemmen Elli Flemström.  Bild: Model house
Foto: Model house På tisdagen uppträder J.E.M i Gimo. Därifrån kommer bandmedlemmen Elli Flemström.

Musikveckans artister klara

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


Kontakta redaktionen

Nyhetschef: 018-478 15 80
E-post: osthammar@unt.se

                                               Fler telefonnummer

 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »