Jobba med TV

Många har ambitionen att en dag arbeta med TV. Om du kan känna igen dig i det är det här inlägget för dig. I det här inlägget kommer du att få några tips på hur du kan jobba med TV på olika sätt.

Programledare

En programledares främsta arbetsuppgifter är att presentera programmet, dess gäster och olika segment. En programledare vägleder tittaren genom programmet. För att bli programledare kan det vara bra att ha en journalistisk bakgrund vilket du kan få genom att läsa journalistik på högskolan.

Producent

En producent arbetar med att producera innehåll till tv. Som producent är du spindeln i nätet och du har oftast ansvar över hela produktionen. Om du är intresserad av att börja arbeta som tv-producent behöver du ha en bra utbildning. Det kan du bland annat få genom att läsa utbildningar på yrkeshögskolan.

Fotograf

Ett annat sätt att jobba med TV är genom att kommunicera och producera rörlig bild som sedan används i tv-programmet eller i livesändningen. För att bli fotograf kan du på högskolenivå läsa ett program med inriktningen TV-produktion eller liknande.

Redigerare

En redigerare jobbar med att klippa ihop det material som spelats in för att tv-tittarna ska få det slutgiltiga resultatet när de ser på ett tv-program. För att bli redigerare krävs det att du har stora kunskaper inom redigering och klippning. Dessa kunskaper kan du bland annat få genom att läsa en utbildning via yrkeshögskolan.

Ljudtekniker

En ljudtekniker jobbar med att se till att ljudet på en TV-inspelning blir så bra som möjligt. Som ljudtekniker krävs det att du är intresserad av teknik och ljud. För att bli ljudtekniker kan du gå en utbildning via yrkeshögskolan.