Tv:ns historia

Den här sidan är för dig som älskar TV. Men för att du ska förstå hur vi tog oss dit vi är idag behöver du veta mer om Tv:ns historia. I det här inlägget kommer du därför att få en kort genomgång på Tv:n och dess historia.

Tv:ns tidiga historia

Att sända bilder från en plats till en annan är något som krävde sin utveckling. Den allra första idén till TV kom redan på 1800-talet men det skulle dröja fram till början av 1900-talet som idén kunde verkställas.

Det var i samband med att telegrafen uppfanns som man sakta men säkert började att skicka en bild från en mottagare till en annan. Första gången man kunde skicka ett telefotografi skedde år 1908 mellan Köpenhamn och Stockholm.

De första återkommande tv-sändningarna skedde på 1920 talet i USA. Men det dröjde fram till år 1930 som televisionen hade premiär i Sverige. En av de första TV-sändningarna skedde år 1936 i samband med de olympiska spelen i Berlin.

Tv:ns utveckling

Efter andra världskriget kunde Tv:n utvecklas ytterligare. Nu blev det allt viktigare att förmedla nyheter och ett bra sätt att förmedla nyheter är genom Tv:n.

Fram till 50-talet var dock alla tv sändningar svartvita. Det var först år 1953 som man utvecklade färg-TV. Med färg-TV fick allt fler upp ögonen för TV och kring år 1960 blev TV inte bara en nyhetskälla, utan det var även nu som familjer började att samlas framför tv-apparaterna för att underhållas. På 1960-talet kom det talkshower, tv-serier och andra underhållningsprogram och man började även att visa film på tv.

Tv:n i nutid

I dagens samhälle kan man se på tv-program och nyhetssändningar när och hur man vill. Man behöver inte längre ha en tv-apparat för att kunna se på tv. Det är till och med vanligare att man konsumerar tv-program på sin dator, surfplatta eller i mobiltelefonen. Eftersom att man kan titta på tv när och hur man vill behöver man inte längre vara knuten till en tablå. Förutom att du kan titta på svenska TV-program har du möjligheten att följa serier och program från hela världen med hjälp av en streamingstjänst. I samband med att streamingstjänster blev allt mer populära gick det linjära tv-tittandet ner något. Men de flesta tv-kanalerna har en play-tjänst vilket gör det möjligt för dig att kolla på tv när och hur du vill.

En annan sak som är typisk för den tid vi lever i nu är att vem som helst kan skapa sina egna tv-program. Med hjälp av videoplattformar kan vem som helst skapa sitt egna innehåll och hitta sin egna publik på det sättet. De som blivit riktigt stora på Youtube har senare rekryterats av större produktionsbolag.