Vad är en TV?

Eftersom att en TV-apparat har blivit en allt mer ovanlig syn i moderna hem kan det vara svårt att veta vad en TV egentligen är för något. Därför kommer du i det här inlägget att få en kort genomgång på vad en TV faktiskt är för något.

TV

En tv är ett sorts system man använder för att kommunicera rörliga bilder och tillhörande ljud. När TV-apparaterna började att dyka upp i folkhemmen var de både små och ganska tjocka. Numera är tv-apparater platta och stora. Dessutom skiljer sig moderna tv apparater en hel del från de äldre. En TV idag kan ha ett flertal olika funktioner. Det kallas för en smart tv. Då kan du kolla på linjär tv, använda en streamingstjänst, spela in tv-program och andra smarta funktioner som kan vara användbara för dagens konsument. Som vi nämnt i tidigare inlägg kunde Tv-apparaten utvecklas tack vare telefonen och telegrafen. När de första tv-apparaterna började bli vanliga tyckte många hemmafruar att det var en ful apparat som inte passade med inredningen. För att göra TV:n mer hemtrevlig dekorerade de Tv:n med en duk och en kruka med en fin växt på eller fotografier.

Etymologi

TV är en förkortning av ordet television. Ordet kan stavas TV eller teve. Det vanligaste är att man säger tv. Ordet television är en sammansättning av ett flertal ord. Ordet tele kommer från det grekiska ordet för avstånd eller fjärran. Ordet vision kommer från det latinska ordet visio som betyder ungefär syn.

Tv:ns komponenter

För att du ska kunna kolla på TV på bästa sätt har Tv:n ett flertal olika komponenter. En del av dessa tillbehör kan du köpa till din TV. För att du ska kunna bläddra bland Tv-kanalerna och i menyn behöver du en fjärrkontroll. Med en fjärrkontroll kan du också styra volymen. Andra komponenter till Tv:n är högtalare. De flesta TV-apparater har en högtalare inbyggd i sig. Men många väljer att köpa externa högtalare för att de vill få ett ännu bättre ljud, och därmed en bättre upplevelse av TV:n. Tv:n består av en bildskärm och bakom tv:n finns det ett flertal uttag och kablar. Du kan till exempel köpa en HDMI kabel om du vill använda TV:ns skärm när du kollar på något från din dator.