Tre filmer om kvinnligt håravfall

Håravfall drabbar både män och kvinnor. Det är vanligare hos män, men ofta mer traumatiskt för kvinnor. Varför håravfall hos kvinnor inträffar, är svårt att säga exakt. Det kan bero på stress, gener, kost, ålder och hormonförändringar. Det är precis som för män vanligare ju äldre man blir. Håravfall hos unga kvinnor inträffar främst efter en stor livsstilsförändring som leder till hög oro och stress.

Fenomenet håravfall hos kvinnor är temat i många filmer, från komedier till draman, och ger unika perspektiv för vad håravfall som kvinna kan innebära. Här är tre filmer som hyllats av både publik och kritiker.

Wig’d Out

Det här en film som blandar både komedi och drama – som många av de bästa och sämsta filmerna gör. Det här är ett typexempel på när det fungerar perfekt. Huvudpersonen Olivia drabbas av sjukdomen alopeci, eller alopecia areata, och filmen ger en underhållande och bra bild av hur det är att drabbas av håravfall som kvinna. En extra tragikomisk dimension eftersom hon är hårfrisörska. Filmen är baserad på en verklig historia.

Gone Kesh

Gone Kesh från 2019 är en Bollywood-film där huvudpersonen också drabbas av alopeci. Hennes precis påbörjade karriär som dansare får sig en törn när håret börjar falla av. Filmen har många dalar och toppar men är i slutet definitivt en feel good-film som visar att goda människor dras till andra goda människor. Filmen nådde en begränsad publik i västvärlden, men den blev mycket framgångsrik i Indien.

Kärlek i New York

Svenska skådespelerskan Malin Åkerman lider av dålig självbild på grund av sitt håravfall. Det är inte filmens kärnpunkt, men rollen hyllades i media för sin realistiska och rörande beskrivning av håravfall hos kvinnor. Åkerman rakade av sig sina riktiga ögonbryn inför rollen. Regissör och huvudrollsinnehavare är Josh Radnor, känd från tv-serien ”How I Met Your Mother”.